tiistai 22. marraskuuta 2016

Elämää taaperon kanssa, hankintoja taaperolle, puutarhan elo- ja syyskuu, kärrykävelyillä

Tarkoitukseni on nyt kiriä Kotinomin päiväkirjaa ajan tasalle. Kaikenlaista pientä puuhaa tuntuu olevan koko ajan, niin tämä blogi on jäänyt vähän jalkoihin. Tarkoitus on nyt päivittää omia sekä puutarhamme kuulumisia elo-syyskuulta, kuvia kärrykävelyiltä ja postata viimeisimmistä hankinnoista taaperollemme.
Olemme saaneet nauttia ruskasta ja aikaisesta kivasta lumijaksosta sen jälkeen. Nyt sitten lumet ovat sulamassa ja jännätään, milloin maa on taas valkoinen. Tuleekohan valkoinen joulu vai ei.

Ruskaa
Elämää taaperon kanssa
Uusina harrastuksina aloitimme jumpan, jossa äidit jumppaavat ja taaperot puuhaavat omiaan. Hyvin on mennyt, vaikka ajattelin etukäteen, että on varmaan aika kaoottista. Tarkkana täytyy toki olla, koska salissa säilytetään mm. painavia kahvakuulia. Olemme myös käyneet taaperotanssissa ja  avoimen päiväkodin lauluhetkissä. Taaperotanssi on tähän asti ollut lähinnä jumppaa, jossa leikitään palloilla, ryömintätunnelilla, patjoilla, liinoilla yms. Tuo ryömintätunneli on taaperon ihan suosikki.
Muita äitejä olen tapaillut nyt myös ilman lapsia. Perhekerhossa ja muskarissa käyntiä olemme jatkaneet. Menomahdollisuuksia on sen verran, että emme ihan joka viikko näissä jokaisessa menossa käy. Hyvä on olla välillä ihan rauhassa kotonakin.
Taaperomme nauttii, kun saa kävellä ja juosta ulkona. Sisällä hän tykkää kovasti kiipeillä, leikkiä ja olla kaikessa mukana. Hän osaa jo sanoa useita sanoja ja kovasti höpöttää muutenkin. Varsinkin autoleikit ovat mieleen, vaikken ole erityisesti häntä ohjannut autoleikkien pariin. Miehen muiden lasten vanha parkkitalo tuli käyttöön.
Laatikoiden ja kaappien tyhjentäminen ja niiden sisällön tutkiminen on myös mieluisaa puuhaa. Samoin pukemisen harjoittelu on mieluisaa.
Elokuussa vietimme miehen syntymäpäiviä ja hän sai hienoja kukkia:
Synttäriruusut

Synttäriorkidea
 Orkidea oli kestävä. Se kukki kaksi ja puoli kuukautta meillä.

Synttärikukkia
Perinteiset kyläpäivät vietettiin elokuussa ja sieltä saatu ilmapallo oli pojallemme erityisen tärkeä. Monesti näkee markkinoilla, että ilmapalloja on tarkoitus jakaa, mutta mieluummin jutellaan ja kahvitellaan standillä kuin jaetaan ilmapalloja. Pienille ne ilmapallot vaan ovat niin tärkeitä, ja ilmapallon antamalla saa pienellä eleellä vanhemmillekin kivaa mieltä ja annettua vanhemmille ko. tahosta positiivista mielikuvaa.



Ilmapallo markkinoilta
Niin paljon poikamme nyt liikkuu jo leikkiessään, että puuhamatto siivottiin pois.
Puuhamatto
Loppukesästä ja alkusyksystä vasta heräsin vähän mustikanpoimintaan, vaikka koko kesän oli metsässä saatavilla paljon mustikkaa. Taaperomme tykkää tosi paljon mustikasta ja hänestä oli hienoa päästä itse metsään mustikoita poimimaan suoraan suuhun.
Mustikkaa

Pieni käsi poimii mustikoita
Kesämökillä kävimme laittamassa paikkoja vähän talviteloille. Reissuun sisältyi myös perinteinen jäätelökioskipysähdys mökkikylällä. Muistui mieleen niin omat lapsuuden kesät mökillä.

Mökkimaisemaa
Loppukesän kimallusta


Koulujen alettua mieheni vanhin poika lensi pesästä omaan opiskelijakämppään ja nuorempi taas muutti meille kesällä sisään.




Survival pack opiskelijalle




Hankintoja taaperolle
Kummitäti vieraili meillä ja toi kivoja lahjoja: college-housut, kuorma-auton, korokkeen kylpyhuoneeseen ja Eläinvauvat -kirjan. Taaperomme on kovasti tykännyt kuorma-autosta ja kirjasta ja kiipeilee korokkeelle.









Kappahlilla oli ale ja ostin nämä kivat Newbie-vaatteet pojallemme. Näissä miellyttää erityisesti pehmeä materiaali. Ostettua tuli siis neulepusero, college-housut, body ja farkut. Tarvetta oli, kun poika kasvaa. http://www.kappahl.com/fi-FI/

 







Tämän Fisher-Pricen leikkipuhelimen ostin samalla Prismasta. https://www.prisma.fi/fi/prisma Olikin tosi hyvä ostos, koska on ollut tosi mieleinen. Siitä kuuluu numeroita ja laulunpätkiä.


Caterpillar-kaivurilla ei ole vielä kovin paljon leikitty, koska se on ollut jemmassa. Pitää välillä vaihdella esillä olevia leluja, niin mielenkiinto pysyy yllä.


Kaulusbody Prismasta. Välillä  on kiva pukea vähän kirkkaanpaakin väriä pojalle.
Hapen leikkijuna löytyi myös Prismasta. Vaunut tarttuvat toisiinsa magneetilla. Näistä on myös kovasti tykätty ja leikkiparkkihallissa näillä on ajeltu. http://www.hape.com/uk/en/




Fisher Pricen maatilalle ostin uusia hahmoja samoin Prismasta: Tessan ja Kobyn.




Äidiltäni poikamme sai Lindexin bodyn ja Ciraf-merkkiset harmaat housut. Olinkin sattumalta ostanut samanlaisen bodyn aiemmin, mutta pienemmän koon aiemmin. Tuntuu olevan hyvää ja pehmeää materiaalia tämäkin. http://www.lindex.com/fi/



Tämän H&M:n Loggin lämpimän neulepuseron äitini oli ostanut käytettynä. Ihan uuden veroinen tämä on ja tulikin heti käyttöön, kun sää viileni.  http://www.hm.com/fi

Myös nämä samettihousut ja pyjamanhousut hän oli ostanut käytettyinä.


Ostimme myös potan taaperolle. Näissä tuntui olevan iso hintahaitari. Tämä Giraffe-potta oli edullisemmasta päästä (Prismasta).

Tuleeko pojastamme jalkapalloilija, kuka tietää, mutta tämä pieni jalkapallo on myös paljon ollut leikeissä mukana. Mukava on myös pallotella yhdessä taaperon kanssa. Tämänkin ostin Prismasta.







Puutarhan elo- ja syyskuu
Lupasin vielä puutarhamme kuulumisia, niin tässäpä niitä.

Syysleimu kukki loppukesästä ja syksyllä.

Begonia ilahdutti amppelissa.
Osa tomaateista ehti kypsyä ulkona ja osan kypsytin sisällä.
 Omenoita tuli paljon, mutta ikävä kyllä ne olivat aika rupisia tänä vuonna.
 Samettikukat houkuttivat perhosia.
 Kesäkukkia kukkapenkissä:
 Syysleimuja:
 Kaunis päivänhattu:
 Nina Weibull -ruusut kukkivat syksyn lumen tuloon asti.
Jänis popsimassa maahan pudonneita omenoita.
Hankin pari pallokrysanteemia kukkapenkkiin jo kuihtuneiden liljan kukkien tilalle.
 Siemenestä istutettuja kesäkukkia kärhököynnöksen joukossa:
Kurjenpolvi alkoi loppukesästä kukkimaan uudestaan.


Verbena siemenestä:
Syysasterit kukkivat meillä myöhään.
Rusokirsikkapuun lehdet kauniissa syysvärissä:


Koristeomenapuun koristeomenia:


Verenpisarat kukkapurkissa kukkivat pitkään:
Maksaruoho on tosi hyvä syyskukka. Kukkii pitkään.

Pelargonit kukkivat tänä vuonna myös hyvin ja pitkään. Muutama niistä otettiin sisään talvehtimaan.

Syyshortensioista riitti myös loppukesästä ja syksyllä iloa.


Meillä hanhikit ja syyshortensiat kasvavat samassa penkissä. Hanhikkien kukinta-aika on myös pitkä.
Yksi kärhöistämme ei ehtinyt kukkaan tänä syksynä ollenkaan, mutta mm. tämä liila kukoisti hyvin.



Istutin valkoisia ja liloja syklaameja syksyllä kesäkukkien tilalle kukkalaatikkoon ulos.
Ruusujen kauneutta:

Amppelitomaatti:

Viiniköynnös ei tänä vuonna tehnyt juurikaan viinirypäleitä, joten emme saaneet tehtyä tämän vuoden mehuvuosikertaa ollenkaan. Muuten se kasvoi kyllä taas hyvin.

Siemenestä istutetuista kesäkukista onnistuivat parhaiten jättiolkikukat,







apinankukat,
 keskipäivänkukat,
 leijonankidat,
kehäkukat,
kesäpäivänhatut,
ja torvikukat.
Tässä vielä kuva kehäkukista:


Kärrykävelyillä

Kärrykävelyillä on aikaa katsella ympärilleen ja tehdä pieniä luontohavaintoja. Taaperomme oppi sanan "kukka" ja hän halusikin joka kävelyllä apilankukan tutkittavaksi. Yllättäin sitten jo aikaisin syksyllä tuli lumi eikä niitä enää ollutkaan poimittavaksi. Samoin mustikat hän bongasi kärryistään ja niitä piti saada maistaa. En ole sienien ystävä, niin että sieniä poimisin tai kovin mielelläni söisikään, mutta kiva niitäkin on metsässä katsella.
Sieniä kannossa:
Kukkaistutuksia kävelyeittimme varrelta:





Upea auringonkukkapelto viikottaisen autoreittimme varrelta:
Paljon olemme nyt kävelleet lähimetsässä, kun siellä on rauhallista nukutella taaperomme päiväunille vaunuihinsa. Syksyä kohden aurinko laski yhä aikaisemmin.


Ruskakuvia:




Taaperolle pienet luontoelämykset ovat parhaita vaikkapa vain kokeilla kädellä, miltä kiven pinta tuntuu:

Kunnat ja kaupungitkin istuttavat kauniita istutuksia. Helposti ne jäävät huomaamatta, mutta näin hoitovapaalla on enemmän aikaa katsella:



Syksyn värejä:

Seurakunta järjesti kivan ulkoilupäivän rannalla ja sieltä löytyivät nämä käkkäräiset puun juuret:

Lapsille oli ulkoilupäivässä keppihevosilla ratsastamista, ohjattuja leikkejä, palloja, puuhareittejä ja maalaamista. Parasta olivat tietysti vasta paistetut letut, joita oli edullisesti myynnissä.


Seuraavaksi sitten kirin Kotinomin päiväkirjassani loka-marraskuulle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti