perjantai 13. heinäkuuta 2018

Oi, ihana toukokuu

Mennään jo heinäkuuta, mutta nyt vasta tuli tilaisuus päivittää lisää kevättä tänne Kotinomin päiväkirjaan. Aiheena tässä siis puutarha. Talvea riitti pitkälle kevääseen, mutta sitten kevät saapuikin ryminällä ja saman tien kesä. Toukokuussa saimme nauttia auringosta ja helteestä. Jakso oli lämmin ja sateeton, ja puutarhassa pitikin kastella lähes päivittäin.
Sipulikukkien kukinta kärsi kuivuudesta, mutta näin kauniita tulppaaneita, helmililjoja ja narsisseja saimme silti ihastella.















Omenapuu, koristeomenapuu ja kirsikkapuu kukkivat runsaasti ja nopeasti. Tuoksuvat syreenit kukkivat pitempään. Koristeomenapuun alla oli viihtyisää kahvitella.








Keltaista väriä puutarhassa:


Luonnonkukat levittäytyivät puutarhaan: valkovuokot ja lemmikit, ja voikukat.
Ylemmässä kuvassa näkyy tikka, joka tähystää puutarhaporttimme päältä. Pihapöntöissä pesivät talitintit kiinnostivat. Portissa kasvaa viiniköynnös, joka ei ollut vielä herännyt talven jäljiltä.
Puut puhkesivat nopeasti lehteen ja kukkaan. Tässä kuvat vaahterasta ja hevoskastanjasta.




Pioni puskee ylös nurmikosta.
 Kirjokuunliljat heräävät.
Vuorenkilvet puhkesivat kukkaan. Sen lehdet ehkä ovat vähän synkeät ja maanpeittävät, mutta hyvin vuorenkilpi tuo perinteistä tunnelmaa puutarhaan.

 
Särkynyt sydän kuuluu kevään varhaisimpiin kukkijiin. Meidän yksilömme kärsii vieläkin muutaman vuoden takaisesta siirrosta ja kukinta oli aika heikkoa.

 Sammalleimu kukkii kivikossa.

 
 Rododendrot kärsivät myös kuivuudesta, mutta kukkivat kuitenkin.
 Tulppaani ja sinisarja.
 Kevään ensimmäinen ruusunkukka.
Kurjenpolvi alkoi kukkimaan varhain ja kukkii hyvin.
Koska sää oli niin lämmin, tuli kesäkukkia hankittua tavallista aiemmin. Tässä ihana verenpisara-amppelikukka, jonka sain äidiltäni.

 Tämä laventeli "lavendula augustifolia" viihtyy yllättävän hyvin pienessäkin ruukussa.
 Istutin kukkapenkkiin orvokkeja ja ahkeraliisoja.

Verbenaa ja ahkeraliisaa istutin kukkalaatikoihin. Muutaman ahkeraliisan jouduin uusimaan, kun saivat liikaa kasteluvettä. Verbena meinasi lakata kukkimasta, mutta kuihtuneiden kukkien nyppiminen pois auttoi.
Kukkapurkissa neilikka "Dianthus pink kisses":
 Perinteiset pelargonit istutin laatikkoon:
Yllä kukkasiemenistutuksia. Toivottavasti joku onnistuisi, vaikka olen vieläkin aika huono istutuksia koulimaan. En jotenkin raaski, vaikka lopputulos olisi varmaan parempi. Oikealla näkyvät kesäkurpitsantaimet kuolivat kaikki paahteessa purkissa tai viimeistään siirrettäessä kasvimaalle. Olisi pitänyt varmaan siirtää ne sisältä suoraan kasvimaalle ja laittaa harso päälle.

Kasvimaalle istutimme myös vähän salaattia, hernettä ja perunaa.
Laatikoihin istutin tilliä, vesikrassia ja persiljaa. Vesikrassilaatikko oli mystisesti pudonnut huvimajan kaiteelta, joten sitä istutusta ei enää ole. Myös pari kynttilää oli kadonnut kynttiläpurkeista. Olisikohan pikkupoikamme ollut asialla tai joku lintu tai orava. Yhtenä aamuna kauris oli kukkapenkkimme vieressä, mutta tuskin se ainakaan kynttilöitä osaa purkeista ottaa : )


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti