sunnuntai 9. syyskuuta 2018

Puutarhan perennat kukassa, hyötytarhaa ja uutta puutarhaan

Tänä kesänä kaikki puutarhamme kukat kukkivat hienosti ja ajoissa. Lämmin heinäkuu oli kukille otollinen. Edellisessä postauksessa oli kuvia liljoista, ruusuista ja pioneista ja tässä nyt kuvia muista perennoista pihaltamme.
Yllä punapäivänkakkara, joka ei päivänkakkara oikeastaan olekaan vaan pietaryrtti.
Akileijat ovat lempikukkiani. Yllä sinivalkoinen ja punavalkoinen akileija.


Sininen ja valkoinen kurjenpolvi ovat perinteisiä puutarhan kukkia nekin. Alimmassa kuvassa näkyy jo vähän ruskan väriä lehdissä. Kuvassa on mukana myös kirjokuunliljan lehtiä. Alla näkyy kirjokuunlilja nupullaan.
Loistopeurankello kukki myös runsaasti.

Yllä olevissa kuvissa näkyvät malvan kukkien herkät värit. Malvaa olen istuttanut useamman kerran kukkapenkkiin, kun se on välillä hävinnyt. Tänä vuonna istutin malvaa myös kukkalaatikkoon.
Alla keväämmältä lila sinisarja ja vaaleanpunainen rosoreunainen tulppaani.

Lisää lilaa:
Päivänsilmän väriloistoa:

Perinteinen puutarhankukka ritarinkannus yllä. Rupesin juuri katsomaan lisätietoja tästä kasvista ja huomasin, että tämä on myrkyllinen. http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/myrkytystietokeskus/kasvit/Sivut/default.aspx
Kärhöjä meillä kasvaa huvimajan seinustalla. Yksi uusi kärhökin istutettiin: Clematis arabella. https://puutarha.net/kasvikortisto/perennat/tiukukarho_arabella__2074.htm Yllätys on, että se ei kiipeä kuten muut kärhöt ja että se on myrkyllinen myös.








Köynnöshortensia kasvaa huvimajalla myös. Se on kukkinut todella ahkerasti keväästä syksyyn asti.
Jännäsin, että kukkivatko rodedendrot ollenkaan, kun näyttivät vähän kärsineiltä eikä niillä ole kovin paljon tilaa kukkapenkissä, mutta hyvin kukkivat nekin. Erityisen kauniita kukat olivat minusta sateen jälkeen, kun niissä kimaltelivat sadepisarat.


Juhannusruusun kukintaa haittasi paljon kuivuus. Nuppuja oli paljon, mutta ne kuivuivat.  Pituutta ja leveyttä pensas kyllä kasvoi paljon ja teki muutaman uuden kukan vielä loppukesästä. Alla muita pensasruusuja:

Alla tertturuusu Nina Weibull. Nina Weibullit kukkivat runsaasti vieläkin ja varretkin kasvoivat aika hyvin pituutta.
 Äitienpäiväruusu etualalla ja takana begonia ruukussa.
Köynnösruusu Flammentanz kukki myös melko hyvin. Ehkäpä se on tokenemassa muutaman heikomman vuoden jälkeen.
Seppelvarpu kukassa.
Lumipalloheisi kärsi paljon kuivuudesta ja kukinta oli todella pian ohi.
Koristeomenapuu teki paljon koristeomenia upean kukinnan jälkeen.

  
Saimme kerätä tosi paljon männyn käpyjä ruohonleikkurin tieltä. Pihalla on satanut myös todella runsaasti koivun siemeniä.
Ensimmäistä kertaa istutin mansikkaa. Lajike on Frida. En tajunnut laittaa muovia mullan päälle, niin marjat jäivät suurelta osalta syömättä. Saa nähdä, nousevatko mansikan taimet ensi vuonna mullasta.
 Yllä omenia kypsymässä.

 Juuri nostimme omasta kasvimaasta vähän perunaa. Hyviä olivat.
 Hernettä kasvamassa:
 Viiniköynnös rehottaa:
 Persiljaa kasvamassa kukkalaatikossa
 ja tilliä:
Viinimarjoja ovat mies ja poika syöneet suoraan pensaasta. Se on ollut mukava ohjelmanumero pihalla ulkoillessa.







Yllä kivikkokasveja. Niiden nimiä joudun aina hieman miettimään, mutta tuossa yllä on ainakin sammalleimua, hopearikkoa ja maksaruohoa.
Vähän uuttakin ostin puutarhaan. On ollut vaikea keksiä matalampia perennoja, mutta tässä muutama ja lisäksi vähän yrttejä.

Japaninakileija, https://puutarha.net/kasvikortisto/perennat/japaninakileija_1760.htm :



Kesäpikkusydämen olen istuttanut aikaisemminkin, mutta se on hävinnyt. Nyt siis uusi yritys. Hieman tuo myrkyllisyys mietityttää. https://puutarha.net/kasvikortisto/perennat/kesapikkusydan_776.htm

Kurjenmiekat eivät minulla tänä vuonna kukkineet, mutta toivottavasti nämä uudet kukkivat ensi kesänä. Voi ei, mutta tämäkin siperiankurjenmiekka on myrkyllinen. https://puutarha.net/kasvikortisto/perennat/siperiankurjenmiekka_911.htm
 Kääpiökurjanmiekka, https://puutarha.net/kasvikortisto/perennat/kaapiokurjenmiekka_411.htm
Yllä perinteinen harjaneilikka. https://puutarha.net/kasvikortisto/kesakukat/harjaneilikka_59.htm Eihän.. tämäkin myrkyllinen. Onneksi nämä eivät mitään huippumyrkyllisiä kuitenkaan ole.
Bellis eli kaunokainen yllä. https://puutarha.net/kasvikortisto/perennat/kaunokainen_556.htm
Yllä appelsiinitimjami. Sitä voidaan käyttää rohtona tai mausteena. https://puutarha.net/kasvikortisto/kesakukat/timjami_tarha-ajuruoho_600.htm


Loistosalvia yllä  https://puutarha.net/kasvikortisto/perennat/loistosalvia_109.htm
Tämä yksivuotinen tuoksuva minttu olikin vain koristeeksi tarkoitettu eikä syötäväksi.

 
Istutin pienikukkaisen rauniokilkan lisäksi kivikkopenkkiin. https://puutarha.net/kasvikortisto/perennat/rauniokilkka_837.htm







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti