sunnuntai 13. lokakuuta 2019

Kivikylä

Juuan Kivikylä on ehkä vähän aliarvostettu kesänähtävyys. Sieltä kuitenkin löytyy vähän jokaiselle jotakin ja käynnin Kivikylässä voi helposti yhdistää vaikka Kolin vierailuun.
Opastekyltti
Kivikylän päärakennus
Tulikivikeskuksesta löytyy näyttelykeskus, alueen matkailuneuvonta ja Kolin panimo. Näyttelykeskuksessa on pysyvä geologinen näyttely ja vaihtuvia näyttelyitä. Tällä kertaa oli matelijanäyttely ja useampia taidenäyttelyitä. Alueella on kesällä myös pomppulinna ja kesäkirppis.
Matelijanäyttelyssä oli esillä käärmeitä, hämähäkkejä ja liskoja. Näyttelyn pitäjä otti liskon olkapäälleenkin. Matkailija olisi voinut otattaa itsestään kuvan käärme olkapäällään.
Geologinen näyttely

Lisko matelijanäyttelyssä
Käärmeitä

Hämähäkki
4-vuotias poikamme vähän arasti käärmeitä ja hämähäkkejä, jaksoi jonkin verran tutustua geologiseen näyttelyyn, ja sitten tottakai kivipuutarha ja vesiaiheeneen ja leikkipaikkoineen oli kiva lapselle. Pomppulinna oli suljettu sateen takia.
Suihkulähde


Tulikiven puutarhaa
Puutarhasta löytyi myös hauskoja vuolukivinojatuoleja ja -penkkejä sekä vuolukivieläinhahmoja.
Vuolukivikarhu

Vuolukivisammakko


Vuolukivipenkki

Leikkipaikka

Opastekyltti
Toisesta isommasta rakennuksesta löytyy Tulikivi-kahvilaravintola, Kivikylän herkkumyymälä ja Tulikivi-studio. Tulikivi-studiossa on näytteillä Tulikiven vuolukivisiä ja keraamisia takkoja, kiukaita ja sisustuskiviä.
Perinnepolku johdattaa vuolukivimuseolle ja vanhalle louhokselle. Vuolukivimuseossa ilmeni, että Helsingin Unioninkadullekin rakennettiin vuonna 1903 Pohjoismaiden Osakepankin pääkonttori, jonka julkisivu oli kokonaan vuolukiveä. Pääkonttori purettiin vuonna 1936. Joitakin kiviä on tallessa vielä.
https://www.tulikivi.fi/tulikivi/vuolukivimuseo
https://www.tulikivi.fi/konserni/lyhyt_yrityshistoria
Pohjoismaiden Osakepankin pääkonttori

Kiviteollisuuden tulo Nunnanlahteen muutti aikanaan maalaiskylän elämää. Se toi mukanaan vaurautta, palveluja ja työpaikkoja. Moni kivimies teki vielä illalla kotona maanviljelystöitä. Järjestettiin myös iltamia, urheilua ja tansseja.


Kiviveistämö
Vanha louhos

Syötävä taideteos
Päätimme vierailumme Kivikylässä kahvitteluun kahvilaravintolassa ja pieniin ostoksiin Kyläpuoti Herkussa. Lähtiessä parkkipaikalta löytyi vielä syötävä taideteos : )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti