perjantai 3. kesäkuuta 2016

Pieniä hankintoja vauvalle, kevätretkiä, kevättä kotiin ja ajatuksia hitaasta vanhemmuudesta

Vauvavuoden aikana vauvan kehitys on huimaa. Nyt vauvavuoden ollessa lopuillaan vauvan tasapaino on kehittynyt ja jokellus on tosi monipuolista. Vauva osaa kutsua minua äidiksi ja omaa tahtoaan hän osaa ilmaista entistä paremmin.
Uusia vauvatarvikkeita tuntuu, että tarviitaan koko ajan ja vauvalle tuli taas tehtyä muutama pikkuhankinta. Kauppareissulla ostin pari uutta tuttia, hauskan vaunulelun ja uuden Babybjörnin ruokalapun. Tuo ruokalappu on tosi hyvä kiinnitykseltään, kun sen saa säädettyä joustavasti sopivalle kireydelle. Ruokailuessu voisi kyllä toisinaan olla myös tarpeen. http://www.babybjorn.fi/
Vaunulelu ja ruokalappu
Autoon ostimme aurinkosuojan ikkunalle. Toivottavasti on hyvä.
Aurinkosuoja

Ostimme vauvalle vuosi sitten Emmaljungan vaunut. Nyt kun ratasosa on käytössä, vaunujen hyönteisverkko ei ihan sovellu, vaan jää pieniä rakoja, joista hyttyset saattavat päästä sisään rattaisiin. Vauva saikin jo kaksi ensimmäistä hyttysenpuremaansa. Onneksi ei allergiaa ilmennyt. Nyt ostimme sitten irrallisen hyönteisverkon lisäksi. Tämä on varmasti tarpeen varsinkin, jos kesällä matkaamme Pohjois-Karjalaan.
Vaunujen yksi rengas on puhjennut useasti. Paljon on kyllä vaunuja työnneltykin. Saimme nyt takuuseen uuden renkaan. Se vaan on kuvioinniltaan ja vähän muutenkin erilainen kuin muut vaunun renkaat ja jouduimme ostamaan kolme uutta rengasta. Ainakin, jos vaunut myy joskus edelleen, on vähän hassuja, jos yksi rengas olisi erinäköinen kuin muut.
Yhtenä iltana sain omaa aikaa ja kävin me&i -vaatekutsuilla. Aika hintavaksi yksi vaate tuli, mutta tuntuu kyllä laadukkaalta. Vauvan ihoa pitää suojata auringolta, niin todennäköisesti tämä vaate tulee kuitenkin vain sisäkäyttöön yöpukuna, koska tässä on lyhyet lahkeet ja hihat. http://www.meandi.com/fi-fi

MeandI bodysuit
Vauvan kanssa kävin tässä yhtenä päivänä taas kirjastossa ja lainasin levyn: "Suosituimmat eläinlaulut". Levyltä löytyy vauvan lempilaulu "Siili ja mansikat" ihan pikkuvauva-ajalta ja minusta tuntui, että hän kyllä tunnisti laulun. Lisäksi lainasimme kirjoja, joita onkin jo alettu katsella innokkaasti. Mansikan kuva Pixabaystä.
Mansikka
Olen nyt ehtinyt myös tavata muutamia ystäviäni. Pari ystävääni kävi meillä kahvittelemassa  ja vauva sai lahjaksi muoviautot, joilla on ollut kiva leikkiä ulkonakin ja lasten slangilevyn. Saa nähdä, mikä styge saa meidän skidin joraamaan, kun kuunnellaan slangilevyä. http://www.stadinslangi.info/kauppa/tuote/jorde-juge-cd/
Cd-levyt
Vaikka monet kerhot ovat kesätauolla, on meillä tekemistä riittänyt: jumppaa, vierailuja, muiden äitien kanssa kahvittelua, retki eläimiä katsomaan ja liikuntapäivä läheisessä metsässä.
Tällä viikolla oli vielä viimeinen äiti-lapsijumppa. Tuntui haikealta, koska aloitimme jumpan jo, kun vauva oli alle kolmikuinen. Silloin hän vielä pötkötteli tyytyväisenä vieressä, kun jumppasin tai oli kiltisti sylissä. Sitten hän oppi kääntymään, sitten ryömimään ja konttaamaan. Nyt viimeisellä jumppakerralla hän jo konttasikin ympäri jumppasalia pallon perässä, seisoi iloisena patteria vasten nojaten peilin edessä ja kiipesi  kaverivauvan sitteriin : ) Hän pääsi myös taas näyttämään yhtä liikettä ohjaajan kanssa. Syksyllä onkin sitten aika siirtyä toisenlaiseen jumppaan, jossa lapset voivat liikkua vapaammin.
Yhtenä viikonloppuna kävimme kyläilemässä toisen vauvan kummitädin luona ja kummitädin tytär jaksoi hienosti leikittää vilkasta vauvaamme. Kiitokset siitä.

Muiden vauvaäitien kanssa olemme saaneet nauttia auringosta ja helteestä ja olemme käyneet vauvojen kanssa piknikillä läheisessä puistossa ja meidänkin pihallamme ja huvimajassa. Saa vaan olla tarkkana, kun vauva haluaa maistella neulasia sun muuta.


Kerhojen päättäjäiskirkossa kävimme viime viikolla. Siellä oli lasten esitys, eskariin lähtijät saivat ruusun, ja laulettiin suvivirsi. Vauvamme jaksoi yllättävän hyvin seurata, mitä tapahtui.
Kauniisti joka paikkaa koristaa kukkanen..
Avoin päiväkoti ja perhepäivähoitajat järjestivät Unelmien liikuntapäivänä metsähuvipuiston. Kävimme sitä katsomassa. Meidän vauvamme oli liian pieni vielä osallistumaan, mutta metsään oli tehty lapsille paljon kivoja toimintapisteitä kuten kottikärryajelu, tarkkuusheitto ja tasapainoilu kivillä. Kuva Pixabaystä.

Osallistuimme myös avoimen päiväkodin retkelle katsomaan eläimiä: kaloja ja kilpikonnia akvaarioissa, lehmiä, vuohia ja lampaita. Oli sen verran kova helle, että lehmät eivät olleet päässeet laitumelle, vaan niitä piti katsella navetassa. Myös osa lampaista ja vuohista oli sisällä. Tässä pari ystäväni ottamaa kuvaa eläimistä:



Seurakunta järjesti ulkoilupäivän läheisen järven rannalla ja taas oli kaunis kevätpäivä. Vauva söi siellä ulkona ennätysmäärän lihasoossia. Ja eikös aikuisillekin maistuneet eväät hyvin: letut ja grillimakkarat. Osa porukkaa kävi uimassa ja saunassakin. Lapsille oli sielläkin puuhapolku ja vauvastakin oli mukavaa katsella, kun yhdellä pisteellä puhallettiin saippuakuplia. Kuva Pixabaystä:

Toissapäivänä kävin vauvan kanssa museolla ja kärryttelin vauvaa rattaissa kauniissa vanhojen rakennusten ympäröimässä pihapiirissä. Satuimme museolle rauhalliseen hetkeen. Tarkoitus oli käydä museon kesäkahvilassa, mutta se ei ollutkaan vielä auki. Tapasimme museolla ex-tempore vauvamme sukulaispojan ja hänen äitinsä. Parhaat tapaamiset ovatkin usein ex-tempore tai satunnaisia kohtaamisia. Museon pihapiirissä kukkivat jo juhannusruusut ja keltapäivänliljat aloittelivat kukkimista.

Juhannusruusu


Keltapäivänliljat
Nyt kun päästiin kukkakuviin, niin tässä kuva ystäväni tuomasta kauniista kukkakimpusta. Sisälläkin siis meillä kevättä.

Kukkakimppu
Aikoinaan tuli ostettua paljon teemukeja ja nyt oli aika ottaa käyttöön nämä keväisen keltaiset mukit terassiteehetkiin:

Tulilatva kukassa. Olemme pitäneet tulilatvaa viherkasvina talven yli kukinnan jälkeen ja nyt kevät herätti sen kukkimaan uudestaan : )
Ja nythän se on jo oikeastaan kesä täällä ja seuraavaksi on tulossa päivitystä puutarhasta.
Rannalla kävelyllä, kuva Pixabaystä
Vaikka meillä on vauvan kanssa paljon menoja ja varmaan tulee olemaan jatkossakin, olen viime päivinä miettinyt Facebookissa törmäämääni käsitettä "hidas vanhemmuus". Sinä on tavoitteena lapsen ja vanhemman vuorovaikutus ja läsnäolo, keskittyminen tähän hetkeen. Lapsen leikkimisen tärkeyttä korostetaan myös.
Aiheesta löytyy ajatuksia mm. näistä linkeistä:
https://slowparentingmovement.wordpress.com/ten-principles-of-the-slow-parenting-movement/
Itseni kohdalla tällä hetkellä hidas vanhemmuus voi ilmetä esim. pieninä pysähdyksinä arjessa, leikkimällä ja hassuttelemalla vauvan kanssa, katselemalla yhdessä kirjoja, ihmettelemällä yhdessä kukkia, kasveja ja käpyjä, katselemalla lapsen leikkimistä ja iloitsemalla lapsen mukana pienistä onnistumisista, sylittelyhetkinä, ja etten liikaa hoputtaisi ruokailuja ja pukemisia ja illalla nukahtamista.
Tulppaani pihallamme





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti