keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Ruusuinen juhannustervehdys

Juhannus lähestyy ja mikäs tätä juhlaa parhaiten koristaisi kuin juhannusruusu. Tänä vuonna vaan juhannusruusut kukkivat enimmältään täällä jo ennen juhannusta. Helteet edistivät kukintaa ja sitten ikävä kyllä sateet vähän pilasivat sitä. Toivottavasti nuppuja vielä aukeaa ja saamme nauttia vielä juhannusruusujen kauneudesta.


Minä avaan syömeni selälleen
ja annan päivän paistaa,
minä tahdon kylpeä joka veen
ja joka marjan maistaa.
Minun mielessäni on juhannus
ja juhla ja mittumaari,
ja jos minä illoin itkenkin,
niin siellä on sateenkaari.

Eino Leino


Meillä on puutarhassa kaksi juhannusruusua. Toinen on alun perin ollut tässä pihalla ja toiseen on siitä otettu alku. Myös naapurin rajalla kasvaa juhannusruusu ja ruusuaitaa. Ihanasti ruusut tuoksuvat, mutta tuoksutellessa saa olla vähän varovainen, koska mehiläiset kovasti surisevat kukissa.
Ruusupensaiden lisäksi meillä kasvaa Nina Weibull -tertturuusuja. Ne yleensä kukkivat loppukesästä. Saa nähdä, miten kukinta tänä vuonna onnistuu, kun taimilla on jo ikää.
Köynnösruusumme Flammentanz on yleensä kukkinut todella kauniisti, mutta nyt suurin osa versoista kuoli talvella. Kovien pakkasten lisäksi syy versokuolemiin voi olla, että otimme talvisuojat liian myöhään pois.


Tässä ruusukuvia pihapiiristämme: juhannusruusu ja vaaleanpunainen suviruusu: lajike "Poppius". Molemmat kuuluvat Pimpinellafolia-ryhmään.
http://www.luontoportti.com/suomi/fi/puut/juhannusruusu
http://www.ruususeura.fi/a-suomi/a-pimpinellifoliat/poppius.html
http://www.simolanrosario.com/artikkelit/historialliset-ruusut-suomessa-2.html



























Tässä vielä muutama kuva nyt myöhemmin kukinnan aloittaneista ruusupensaista. Sain ruusujen tuntijalta kuvan perusteella tiedon, että kyseessä on Valamonruusu, joka kuuluu ranskanruusu -ryhmään.
Valamonruusun nimellä ei kuulemma ole tekemistä Valamon luostarin kanssa, vaan se on käännösvirhe ruotsin Valmoros-nimestä eli unikkoruususta.







Kaunis usva hiljalleen järvelle katoaa.
 Aurinko kultaa koivuhaan
ja laine lyö rantaan rauhaisaan.
Käen kukunta jo viimein vaimenee,
Uinuu maa tuoksussa ruusujen.
On hetki aikaa olla hiljaa.
Soi tuulessa viesti kesäinen:
Nyt on aika juhannuksen.
 


Larin-Kyösti

Hyvää juhannusta kaikille! Nauttikaa yöttömästä yöstä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti