keskiviikko 18. tammikuuta 2017



Joulusta nuutinpäivään

Jouluaatonaattona jouluvalmisteluni olivat jo onneksi aika valmiit, koska päivään tuli ylimääräistä ohjelmaa. Taaperomme sai kaatuessaan kuhmun päähänsä ja kävin sitä varmuudeksi näyttämässä terveyskeskuksen hoitajalle. Häneltä sain ohjeita taaperomme olon seurantaan. Onneksi ei tullut sitten tarvetta lähteä lääkäriin tai sairaalaan kuitenkaan.
Illalla mietimme mieheni kanssa, lähdemmekö ostamaan joulukuusta vai pystytämmekö muovikuusen. Lopulta päädyimme muovikuuseen, koska olimme lähdössä reissuun joululta. Vaikka oikean kuusen tuoksu on niin jouluinen, ratkaisu osoittautui hyväksi. Ei tarvinnut siivota neulasia, huolehtia kastelusta tai pelätä ison kuusen kaatumista taaperon päälle. Muutenkin muovikuusi oli sopivan pieni pikkupojallemme.

Joulukuusi
Jouluaattona saapui kuin saapuikin jostain ihana joulun tunnelma. Koristin taaperomme kanssa joulukuusen aamulla. Valitsin koristeita, jotka eivät mene helposti rikki. Kovasti poikamme pitikin kuusesta ja leikki koristeilla.
Kuusen koristeita
Katselimme yhdessä vähän telkkarin joulupukkiohjelmaa. Söimme perinteisen riisipuuroaamiaisen. Rauhoituimme kuuntelemaan ja katsomaan joulurauhan julistusta ja maistoimme samalla glögiä ja joulutorttuja.
Lähdimme hakemaan äitini ja kävimme hautausmaalla sytyttämässä kynttilät. Taaperomme nautti, kun hän viipotti käsi maamon kädessä hautausmaalla.
Palattuamme kotiin nautimme perinteisen jouluaterian. Olin ihan unohtanut valmistaa jälkiruoan, mutta eipä se haitannut, koska kahvin kanssa oli tarjolla monia leivonnaisia ja ateria oli runsas. Äitimmekin oli leiponut muffinsseja meille.
Joulupukki pelotti taaperoamme aika lailla, mutta kun joulupukki oli pois lähdössä, poikamme uskalsi jo ikkunan takaa vilkuttaa joulupukille. Mieheni vanhempi poikakin vietti jouluaaton kanssamme. Taaperomme vei hänelle omatkin lahjansa :) Lahjojen jako kävi taaperollemme niin voimille, että välillä hänen piti mennä huilaamaan pöydän ääreen juomaan maitoa.
Äitini jäi meille yöksi ja niin nautimme joulupäivän aamuna vielä maistuvan brunssin ja kahvittelimme  yhdessä. Taaperomme herkkua olivat kinkku ja mandariinit. Lapsella ei varmaan ollut mitään odotuksia joulusta, mutta hauskaa hänellä näytti olevan. Maamon kanssa oli kiva leikkiä, pääsi mukaan joulupöytään ja sai uusia leluja.

Kahvipöytää


Joulupäivänä oli pakattava tavarat mummolareissua varten. Tiiviin joulunvieton jälkeen lähdimme Tapaninpäivänä ajelemaan mummolaan Pohjois-Karjalaan. Matka meni hyvin ja taaperomme pääsi välillä jaloittelemaan taukopaikkojen leikkipaikoilla. Liukumäet olivat niin kivoja, ettei oikein olisi malttanut syödä eväitä.
Mummolassa saimme vielä nauttia jouluruuista ja mummon vieraanvaraisuudesta. Mummo jaksoi touhuta poikamme kanssa. Myös muita sukulaisia kävi poikaa katsomassa ja leikittämässä.

Mummolassa


Lunta oli mummolassa noin kolmekymmentä senttiä ja mieheni pääsi hiihtämään. Taaperomme pääsi myös pulkan kyytiin ja laskemaan vähän pientä mäkeä pulkalla. Tosin kolmannella pulkkareissulla, hän ei enää halunnut pulkan kyytiin, vaan piti päästä kävelemään. Loppumatkan jouduin kantamaan vastustelevaa poikaa ja pulkkaa, huoh.. Aluksi sisällä oli myös haastetta, kun pojalla oli kova vauhti päällä, kun joka paikka piti tutkia, kaikkien kengillä leikkiä eteisessä yms. Matkasänkyynkin piti ensin totutella taas.
Ulkona kärrykävelyillä sain sitten rauhoittua. Puut olivat todella kauniin lumiset ja taivaalla oli kauniita sävyjä. Otin paljon kuvia. Sää oli leuto ja hyvä oli ulkoilla. Tiellä oli tosi hiljaista. Laitoin oikein silmät kiinni ja kuuntelin hiljaisuutta ja totesin, että ei ihan hipihiljaista ollutkaan, vaan puut humisivat tuulessa ja purokin solisi. Illalla oli sitten mukava rauhoittua myös saunassa. Onneksi lumisten puiden aiheuttama sähkökatkos oli vain lyhyt ja päivällä.
Lumista maisemaa
 

Joki


Sininen hetki
 













Yhtenä päivänä kävimme hautausmaalla sytyttämässä kynttilät ja katsomassa kylän jouluvaloja. Viivyimme mummolassa vajaan viikon.
Palattuamme olikin aika siirtyä arkisten asioiden pariin mm. minun piti viedä autoni katsastukseen, uusia puhelinliittymä, viedä tavaroita kierrätykseen ym. Sitten alkoivat taas rutiinit: muskari, jumppa, tanssitunti, lauluhetket ym. Oikein "härkäviikot" : ) Pitää toki välillä valita, minne mennään ja jäädä kotiinkin, kun ei jaksa ihan joka juttuun nyt osallistua. Hyvä minusta silti on pitää rytmi elämässä, vaikka olenkin hoitovapaalla. Yleensä on mukavaa, kun on aamuisin menoa ja  paikkoja, jonne lähteä. Taaperon pukeminen ja riisuminen talvella edestakaisin on toki hiukan työlästä.
Vietettyämme vihreän joulun, saimme tännekin taas lumipeitteen ja välillä pakkanenkin paukkui kovasti. Tässä muutama kuva pakkaspäiviltä kärrykävelyiltä:
Kylmää huokuva metsä
Sula lampi sorsille




Uusi vuosi vietettiin kuitenkin lauhassa säässä. Emme lähteneet katsomaan lähellä järjestettyä isompaa ilotulitusnäytöstä, koska pelkäsin, että pauke olisi liian kova taaperomme pienille korville. Näkyihän noita raketteja ihan tarpeeksi ikkunasta ja iltakävelyllä. Sädetikkuja heittelin pihalla : ) Uuden vuoden päivä kului rauhassa ja katsoin samoin perinteisesti Wienin filharmonikkojen uuden vuoden konserttia telkkarista.
Uutena vuotena en tehnyt varsinaisia lupauksia, mutta muutama hyvä aie tuli kuitenkin mieleen, mm. että veisin poikaamme enemmän ulos leikkimään. Tämän aikeen on kyllä puolestani enemmälti toteuttanut mieheni. Hän teki pienen lumiliukumäenkin pihalle. Eilen kuitenkin pulkkailin taaperon kanssa ja leikittiin lumiliukumäessä kahteen otteeseen.
Taaperomme ulkoilemassa


Olen yrittänyt keksiä myös sisälle uutta puuhaa. Mm. tein pienen temppuradan pienelle pakkaspäivänä. Ostin myös sormivärit, jos niitä kokeilisimme.
Temppurata

Sormivärit

Kirjaston kirja Kultaseni
Kirjastosta löytyi kiva lasten kirja Kultaseni, jossa on kivat värikkäät kuvat ja hauskat riimit. Muitakin kivoja kirjoja löytyi yhdessä taaperon kanssa katsottaviksi.
Tarkoitus olisi myös tänä vuonna itse liikkua enemmän. Kännykkään latasin S Health-ohjelman, jotta tulisi käveltyä enemmän. Tosin aikamittari ei huomioi, että kävellessä työntää kymmenen kiloa painavaa lasta sekä vaunuja lumihangessa, mutta hyvä niin. Sain joulupukilta uudet ulkoiluhousut ja joulupukilta saatua jumppapaitaa olen jo käyttänyt jumppakauden avauksessa.
Jumppapaita


Monet hommat jäävät ajanpuutteesta jalkoihin, mutta mietin, että jos tekemisistä tekee rutiineja tai liittää rutiineihin, tulee paremmin tehtyä. Myös ei aina kannata odottaa, että joku tekeminen tulee esille kymmenvuotissuunnitelman ; ) kohdassa, vaan moneen asiaan kannattaa tarttua spontaanisti, kun tulee mieleen, niin tulee tehtyä.
Myös taaperon hoitoon liittyen on asioita, joihin pitäisi paremmin nyt tarttua kuten tavalliseen maitoon totuttelu, taaperon syöminen itsenäisesti, tuttien käytön vähentäminen ja pottaharjoittelu.
Uuden vuoden jälkeen oli aikaa katsella joululahjoja tarkemmin. Toivottavasti osaan ensi vuonna laittaa aikaa sekä liikuntaan että myös vähän itseni hemmotteluun. Sen verran paljon sain joulupukilta hemmottelutuotteita. Sain myös kivaa kotiin ja kaksi varmasti ajattelemisen aihetta antavaa kirjaa.
Keittiöön

KonMari ja Yhden lapsen kansa

Lämmintä tunnelmaa kotiin

Ihana suklaarasia




Taaperomme sai joulupukilta ihania leluja ja kirjoja sekä vaatteita.
Ääninappikirja

Nalle

Potkuauto
Hot Wheels -pikkuautot


Kirjat

Lelut


Sukat

Toppahaalari

Sisävaatteet

Lämmintä päälle

Kuomat


Toppahaalarin ja kuomat ostimme alesta. Toppahaalari on tanskalainen Ticket to Heaven -merkkinen. Se on tosi lämpimäntuntuinen ja pitäisi olla vedenpitävä ja hengittävä. Äitiyspakkauksen haalariin verrattuna tämä on hiukan vaikeampi pukea, koska lahkeensuissa ei ole vetoketjua ja hihansuut ovat myös aika tiukat.
Alun perin olin ajatellut ostaa Baby-kuomat, mutta nämä siniset varrelliset kuomat tulivat vastaan. Lunta on nyt jonkin verran, niin ei tule ainakaan lumi kenkään. Ostimme myös isommat rukkaset ja lapaset. Näillä varusteilla luulisi taaperomme pärjäävän tämän talven pitkälti.
http://www.lindex.com/fi/
http://www.hm.com/fi
http://www.nameit.com/fi/fi/home
https://www.prisma.fi/fi/prisma/tuotemerkki/ciraf
http://www.gap.com/products/baby-clothes.jsp#
http://www.kuomiokoski.fi/
Tässä vielä kuvia muutamista itse muille ostamistani lahjoista, joista pidin erityisesti:
Jalkojen hemmotteluun

Joulutee ja joulukarkit

Luistelu decoupage

Koristeluistin

Donut -lahjapakkaus

Jojoba, silk and almond oil -lahjapakkaus

Argan Oil -pakkaukset


Joulutee


Loppiaisena korjasimme perinteisesti kuusen ja koristeita pois. Söimme vielä jouluherkkuja. Nuutinpäivänä sitten otimme loput koristeet pois sisältä ja jouluvalot pois pihalta. Vielä lyhtyihin jäivät valot.
Joulupukki
Joulumukit



Tämä joulukynttelikkö minulla on ollut lapsesta saakka.
Joulukukasta ja amarylliksistä oli iloa pitkään. Itse kasvattamanikin amaryllis teki vielä yhden uuden kukkavarren ja marraskuussa saatu amaryllis kukkii vielä.
Joulukukka

Amaryllikset

Itse kasvatettu amaryllis


Amaryllis, joka kukkii marraskuusta tammikuulle
Kun amaryllikset kuihtuvat, alkaa ajatus suuntautua jo kevääseen ja tulevaan puutarhavuoteen. Pian on aika tilata kesäkukkasiemenet ensi kevättä varten.
Tulevalta vuodelta noin yleisesti toivoisin: "Kestäisipä pinna. Riittäisivätpä rahat ja rakkaus". Kaiken touhun keskellä olisi hyvä pitää mielessä myös, että "ajanhukka on tärkeä osa elämää".










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti