torstai 7. huhtikuuta 2016

Kukkasiementen istuttaminen



Nyt on mielestäni tullut aika istuttaa kukkasiemenet kesän yksivuotisia kukkalaatikkoistutuksia varten. Voi olla, että joinain vuosina olen jo aikaisemminkin keväällä kukkasiemeniä istutellut. En kuitenkaan halunnut nyt istuttaa siemeniä ennen pääsiäistä, koska istutukset olisivat voineet kuivua poissa ollessamme.
Helpommalla tietysti pääsisi, jos ostaisi valmiita kukkataimia (ja niitäkin ostetaan), mutta on hauska seurata, miten siemenet itävät, ja taimet kasvavat, ja arvuutella, mitkä kukat alkavat lopulta kukkimaan.
Kukkasiemenpussit
Riittääköhän tämä määrä kukkasiemeniä varmasti kukkalaatikoihin?! Taisi tulla vähän ahnehdittua siemeniä.. Tilasin ne jo vuoden alussa postitse Korpikangas Siemen Frö:ltä. Sieltä olen tilannut kukkasiemenet jo useana vuonna peräkkäin. Tässä linkki heidän sivuilleen:
http://www.korpikangassiemen.fi/fi/
Kukkasiemenien lisäksi tilasin myös joitakin hyötykasvien siemeniä.
Hyötykasvien siemenpussit
Olen yleensä esikasvattanut kaikki kukkataimet sisällä, vaikka joidenkin kukkasiementen ohjeissa sanotaan, että ne voi istuttaa suoraan kukkapenkkiin. Kukkapenkissä voi kuitenkin olla vaikea erottaa, mikä on rikkaruoho ja mikä ei, ja muutenkin siemenet eivät ehkä lähde niin helposti kasvuun. Näiden kukkien siemeniä laitoin nyt sitten esikasvatukseen:
Kesäpäivänhattu, keltainen. Olen istuttanut ennenkin ja ovat onnistuneet.
Kaunokainen - Bellis, punaisia ja valkoisia, kaksivuotinen, perinteinen. Näitä olen myös istuttanut aiemmin ja kesän loputtua siirtänyt laatikosta kukkapenkkiin, jotta nousisivat sieltä vielä seuraavana vuonna.
Torvikukka - värisekoitus. Ei aiempaa kokemusta näistä.
Timanttikukka - värisekoitus. Ei aiempaa kokemusta näistä.
Kehäkukka, keltainen ja oranssi. Kahta eri lajia. Perinteinen. Näitä olen istuttanut aiemminkin ja ovat onnistuneet.
Jättiolkikukka, värisekoitus. Näitä olen istuttanut ennenkin ja ovat onnistuneet yleensä hyvin. Viime kesänä kukkivat kauniisti loppukesästä vauvan ristiäisten aikaan.
Kesäleimu, värisekoitus. Perinteinen. Näitä taisin istuttaa myös viime vuonna ja onnistuivat.
Silkkikukka, punainen. Joskus olen näitä istuttanut ja muistaakseni eivät kukkineet.
Kesäasteri, valkoisia, punaisia, liloja. Näitä istutin viime vuonna ja onnistuivat hyvin. Aika näyttävät kukat olivatkin.
Leijonankita, värisekoitus. Perinteinen laji. Leijonankitoja olen istuttanut monena vuonna. Melkoisen varmasti onnistuvat.
Isokaunosilmä, keltainen, monivuotinen. Tästä ei ole aiempaa kokemusta.
Tarhaverbena, värisekoitus. Tästä ei  myöskään ole aiempaa kokemusta.
Ennen kukkasiementen istuttamista tarkistin vauvaa ajatellen, etten istuta myrkyllisiä kasveja. Netistä löytyy asiasta hyvä tietokanta: http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/myrkytystietokeskus/kasvit/Sivut/default.aspx
Suurin osa oli myrkyttämiä.
Samettikukasta valitettavasti HUS:n tietokanta ilmoitti, että se on "paikallisesti ärsyttävä kasvi". Harmi sinänsä, koska meillä on yleensä ollut yhdessä kukkalaatikossa kaupasta ostettuja samettikukkia kukkimassa ja ovat näyttäneet pirteältä ulko-oven vieressä. Täytyy siis myös samettikukkien kukkasiemenet jättää istuttamatta.
Neidonkukasta tietokanta ilmoittaa, että se myrkyllinen, joten en istuta senkään siemeniä. Aiemmin olen näitä istuttanut ja ovat onnistuneet.
Maariankello, kaksivuotinen. Ohjeen mukaan kylvetään kesällä ja kukkii seuraavana kesänä. Ei siis sovellukaan kukkalaatikkoon. Täytyy sitten istuttaa kesällä maahan.
Ostamistani kukkasiemenistä keskipäivänkukasta, apinankukasta ja tuoksukaunokista en löytänyt tietoa HUS:n tietokannasta ja soitin myrkytystietokeskukseen ja tiedustelin niiden myrkyllisyydestä. Keskipäivänkukan ja apinankukan ei pitäisi olla myrkyllisiä. Kertoivat kuitenkin, että jos syö kasvia, jota ei ole syötäväksi tarkoitettu, voi vatsavaivoja silti tulla, vaikka ei kasvi olisikaan varsinaisesti myrkyllinen.
Keskipäivänkukka, värisekoitus. En ole näitä istuttanut aikaisemmin.
Apinankukka, värisekoitus. Olen istuttanut aiemmin ja ovat onnistuneet.
Tuoksukaunokki. Ei aiempaa kokemusta. Pitäisi houkutella mehiläisiä. Tästä ei saatu varmuutta, onko myrkytön, joten jätän istuttamatta.
Hyötykasveista istutin nyt tomaattia ja kesäkurpitsaa. Tomaattia kokeilimme viime vuonna ensimmäistä kertaa. Kesäkurpitsaa olemme istuttaneet useana vuonna. Joskus on tullut satoa ja joskus ei.
Istutuspuuhia


Mies auttoi minua ostamalla ja kasaamalla uuden edullisen hyllyn kukkalaatikkoja varten. Istutin siemenet kukkalaatikoihin, peitin ohuesti mullalla, kastelin vähän ja laitoin laatikot hyllyyn sisälle lasikuistillemme. Lasikuisti saattaa tosin olla hieman liian valoisa paikka, jos optimaalisia olosuhteita haettaisiin. Sen jälkeen sitten peitän laatikot muovikelmulla.
Istutin siemenpusseista kaikki siemenet, mutta jos vain onnistuu, on varmaan järkevämpää istuttaa vaikka vain puolet siemenistä, koska itävyys on hyvä. Ohjeiden mukaan siemenkylvöihin pitäisi käyttää erityistä kylvömultaa, mutta meillä oli jäljellä puutarhamultaa, niin käytin nyt sitä. Taimia pitäisi myöhemmin koulia. Aiemmin en ole kovin paljon koulinutkaan, koska jotenkin en raaski repiä taimia mullasta, mutta totta kai jäljellejääneistä taimista tulisi näin tukevampia. Kylvöastian pitäisi myös olla vettä läpäisevä, mutta istutin nyt kukkalaatikoihin, joita meillä oli, eivätkä ne ole läpäiseviä. Joskus olen käyttänyt laatikoita, joissa on pienet syvennykset taimille, mutta minusta niistä oli vähän hankala siirtää taimia sitten maahan.
Myöhempään istutukseen jätin vesikrassin, okran, porkkanat, persiljan, tillin, sipulin, herneet.
Okran oli siementoimittaja laittanut kaupanpäällisenä mukaan pakettiin.

Kevät etenee. Eilen vauvan kanssa, kun lähdimme autolla ajelemaan, fasaanikukot nokittelivat toisilleen keskellä tietä, eivätkä huomanneet autoani ollenkaan. Lopulta fasaanit väistyivät tien sivuun ja kuitenkin sopuisasti samalle puolen tietä molemmat. Viime vuonna näimme, kun fasaanikukot tappelivat. Sitten tuli kissa vaanimaan niitä. Kukot unohtivat tappelunsa ja kiisivät yhdessä pakoon ja kissa perään..
Nokittelevat fasaanit
Nyt illalla kukkasiemeniä pihalla istuttaessani kaksi joutsenta lensi yli. Ne olivat lähteneet pellolta jatkamaan matkaa pohjoista kohden. Myös lokit ovat palanneet. Lokkien äänet kuuluvat niin kesään. Pihallamme on enää vähän lunta ja lumi sulaa varmasti pian pois kokonaan.
Minulla alkoi jo hoitovapaa. Miten tämä aika kuluu niin nopeasti? Vauvammw kasvaa ja kehittyy silmissä. Nyt piti tilailla vauvalle vähän lisää vaatteitakin, kun nykyiset vaatteet jäävät pieniksi. Tällä viikolla kävimme kokeilemassa sirkusjumppaa ja vauva oli ihan innoissaan, kun pallomeren palloja laskettiin lattialle ja niiden perään sai ryömiä ja konttailla : ) Sai siinä äitikin vähän liikuntaa samalla, kun palloja kerättiin takaisin pusseihin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti